Späť

Ako zlepšiť váš imunitný systém

Dá sa to efektívne aj bez drahých preparátov, stačí len…

Ako zlepšiť váš imunitný systém?

Imunitný systém udržuje celistvosť organizmu. Vyhľadáva a likviduje cudzie či vlastné, ale vždy potenciálne škodlivé štruktúry. Prejavuje sa obranyschopnosťou organizmu. Laicky povedané ho možno vnímať ako „zdravotnú políciu“, ktorá má za úlohu vo vašom tele „vyhľadať a zničiť“ všetkých nebezpečných škodcov. Ako ju ale podporiť v jej práci?

Čo škodí obranyschopnosti?

Zníženie imunity sa prejavuje zvýšenou náchylnosťou k najrôznejším infekciám, tým sa môžu podieľať aj na vzniku nádorových chorôb či chronických zápalov. Zníženie imunity môžeme rozdeliť na:

  • zlý životný štýl - fajčenie, alkohol, nezdravá strava, nadmerný stres, nedostatok pohybu
  • vrodené, spôsobené genetickou poruchou
  • získané v dôsledku mnohých príčin - metabolické poruchy, ionizujúce žiarenie, straty bielkovín, popáleniny, operačný stres, nádorové ochorenia
  • vplyv životného prostredia - znečistené ovzdušie, vlhké alebo prašné prostredie, plesne

Čím začať?

V súčasnej situácii má každý milión rád, ako vylepšiť imunitu inovatívnym spôsobom. Ja hovorím, dajte na sedliacky rozum. Je to jednoduché:

Jedzte správnu stravu - Nemusíte jesť nutne len šaláty, ale správne stravovanie je základom pre vaše zdravie. Jedzte rozhodne pravidelne. Pre jedlá vyberajte kvalitné a čerstvé produkty. Najvhodnejšie bude zaradiť do vášho jedálnička čerstvý cesnak, cibuľu, čakanku, kyslú kapustu, zázvor, ale aj silný, slepačí vývar.

Nezabúdajte na pohyb - Predpokladom pre silný a správne fungujúci imunitný systém je potrebné, aby vaše telo bolo v dobrej kondícii. Choďte na prechádzky, zacvičte si. Akékoľvek aktivity, športy na čerstvom vzduchu, alebo otužovanie či plávanie vášmu telu prospejú.

Preháňajte pitný režim - Myslíte, že je potrebné pripomínať niečo také jasné, ako je pitný režim? Áno, je! Nedostatok tekutín býva prvotnou príčinou únavy a bolestí hlavy, pretože sa kvôli nedostatku vody z nášho tela nevyplavujú toxické látky. Dospelý človek by mal denne vypiť minimálne 2-3 litre tekutín. Vyvarujte sa nadmernej konzumácie sladených nápojov, kávy alebo alkoholických nápojov. Naopak môžete zaradiť rôzne bylinné čaje alebo minerálne vody.

Nastavte si ideálnu teplotu - Pre vaše telo je dôležité správne nastavená teplota prostredia. Pobytom v prekúrených miestnostiach mu nepomôžete. Rovnako tak v parných dňoch nastavením klimatizácie na maximum. Vyvarujete sa teplotným šokom. Otužujte sa. Nemusíte hneď skákať na Nový rok do mrazivej vody. Začnite napríklad návštevou sauny, parného kúpeľa alebo soľnej jaskyne.

Výdatne sa vyspite - Doprajte telu dostatočný priestor na oddych a regeneráciu. Nedostatkom spánku telo aj vlastný imunitný systém výrazne oslabujete. Podľahnete potom ľahšie prechladnutiu, nádche či iným ochoreniam. Minimálna doba pre posilňujúci spánok je 8 hodín. Ale nesmiete ho stráviť na priečni. Základom je kvalitný zdravotný matrac, prispôsobený vašej hmotnosti.

Žiadny stres - Buďte v pohode, nestresujte sa. Na problémy sa pokúste pozerať s nadhľadom. Prijmite pozitívny názor na svet. Chronický stres vedie k poruchám imunity a chronickým infekciám, nádorovým ochoreniam, neplodnosti, ale aj ku kardiovaskulárnym a mnohým ďalším ochoreniam. Smiech lieči kadečo. Takže aj bacily a vírusy sa vám budú viac vyhýbať, keď bude vaše telo v psychickej pohode. Áno, stav mysle ovplyvňuje fyzické zdravie úplne zásadne.

Na záver by som vás chcela upozorniť, že vybudovanie dobrej imunity nie je záležitosťou dní alebo týždňov. A zmeny rozhodne nemôžete očakávať okamžite. Pri dodržaní základných rád ale prídu. Aj pri dobrom fungovaní imunitného systému je však dôležitá neustála starostlivosť. Starajte sa o svoj imunitný systém tak, aby ste mohli prežiť svoj život v zdraví a v čo najväčšej spokojnosti. Prajem vám veľa zdravia. :-)