Späť

Čo pomáha na bolesť chrbta

Čo pomáha na úľavu od bolesti chrbta?

Čo pomáha na bolesť chrbta? Skúste 5 jednoduchých cvikov, ktoré Vás zbavia bolesti chrbta.

Bolesti v oblasti dolnej bedrovej chrbtice a kríža sú vzhľadom na dnešný štýl života stále častejším problémom. Často sú tieto bolesti mierne a preto ich tolerujeme. Ale musíme brať na vedomie, že aj tieto, zo začiatku mierne ťažkosti, sú pre nás dôležitou informáciou o tom, že dochádza k preťažovaniu a tým pádom aj poškodzovaniu štruktúr svalov a nervovej sústavy. Poďme sa pozrieť, ako tomu predísť.

VIDEO NÁVOD - Čo pomáha na bolesť chrbta 

Základný naťahovací cvik

Základný naťahovací cvik

Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy v kolenách, vaše chodidlá by mali byť pohodlne na podložke. Opatrne spúšťajte kolená na jednu stranu a pri tom otáčajte hlavou na druhú stranu. V tejto chvíli by ste mali v oblasti chrbta a zadku ľahký tlak. V tejto polohe vydychujte, počkajte tri sekundy, a potom obráťte strany natočenia kolien a hlavy. Celý cvik opakujte aspoň 5x.

Pozícia “mačky - ťavy”

Kľaknite si na všetky štyri, dlane a kolená by mali tvoriť obdĺžnik. Striedavo prehýbajte a vypínajte hore oblasť kríža. Oboje robte pomaly a nie cez bod bolesti. Pri prehýbaní vydychujte a pri vypínaní sa nadýchujte. Odporúča sa opakovať až 20x.

Pozícia “mačky - ťavy”

Cvičenie “luk”

Ľahnite si na podložku chrbtom nahor. Ruky by mali byť roztiahnuté od tela lakťami približne v úrovni úst a dlane smerujúce pred Vás. Všetko tak, ako je Vám to pohodlné. Cvik samotný spočíva vo vytiahnutí hlavy smerom nahor a následné spúšťanie do pôvodnej polohy. Toto by malo prebiehať v pomalom tempe, nádych pri pohybe nahor, výdych pri uvoľňovaní. Odporúča sa opakovať 15x.

Cvičenie “luk”

Cvik na posilnenie chrbta na lopte

Položte sa chrbtom na podložku tak, aby bol zadok tesne pri lopte a nohy ležali na ňom. Ruky nechajte pozdĺž tela. S výdychom prepnite celé telo a zdvihnite trup smerom nahor. Snažte sa telo neprehýbať v žiadnej časti, naopak držte ho rovno. Opakujte aspoň 10x.

Počas pracovnej prestávky

Posaďte sa na okraj stoličky a zopnite ruky vzadu za hlavou. Hlavu pozvoľna oprite o zopnuté ruky, pozerajte sa hore. S výdychom pritiahnite hlavu aj so zopnutými rukami k hrudníku. Dajte si pozor na okrúhly chrbát.