Späť

Krivé prsty na nohách. Prečo vznikajú

Máte krivé prsty? Prečo vznikajú, a ako im predísť?

Krivé prsty na nohách. Prečo vznikajú?

Máte krivé prsty? Vbočený palec má dnes kdekto. Málokto ale toto bolestivé a neestetické ochorenie lieči, a pritom je toľko možností. Dnes som si pre vás pripravila niektoré z nich.

Krivé prsty na nohách sú problém, ktorý trápi veľké množstvo ľudí a je rozšírené v niekoľkých formách. To, aký druh krivých prstov máte, určuje stupeň a smer abnormality na zasiahnutom kĺbe. V niektorých prípadoch nie je abnormalita stála. Váš prst sa môže vrátiť na svoje miesto, pokiaľ budete praktizovať liečebné techniky a nosiť zdravotnú obuv. Krivé prsty sú veľmi zriedkavé u ľudí, ktorí nenosia obyčajnú obuv, alebo nenosia obuv vôbec. Delia sa na:

- kladivkové prsty (hammer toe)

- pazúrovité prsty (claw toe)

- paličkové prsty (mallet toe)

- curly toe (nemajú slovenský názov)

- vbočený palec (hallux valgus)

- stuhnutý palec (hallux rigidus)

Kladivkové prsty

Kladivkové prsty, alebo hammer toe, sú prsty, ktoré sú nesprávne ohnuté v prvom kĺbe na prste. Vyskytujú sa na všetkých prstoch a často začínajú ako mierne deformácie, ktoré sa časom zhoršujú.

Pazúrovité prsty

Pazúrovité prsty, alebo claw toe, sú prsty, ktoré sú zle ohnuté v prvom (proximálne interfalangiálnych) a druhom (distálne interfalangeálnych) kĺbe na prste na nohe. To že máte pazúrovité prsty spoznáte tak, že sa špičkami zasiahnutých prstov dotýkate podošvy obuvi, čím môžu vznikať bolestivé mozole.

Paličkové prsty

Paličkové prsty, alebo mallet toe, sú prsty, ktoré sú zle ohnuté iba v poslednom kĺbe pri prste na nohe (distálny interfalangeálny kĺb). Zvyšok prsta je úplne rovný. Paličkové prsty sú obvykle spôsobené príliš tesnou obuvou, alebo vysokými podpätkami.

Curly toe (“zakrútený” prst)

Táto deformácia je jedna z najzávažnejších a najmenej častých foriem zakrivenia prstov. Prst sa pri nej dotýka sám seba zospodu. Môžu sa vyskytovať u novorodencov, ale väčšina sa samostatne „vylieči“ pred šiestym rokom.

Vbočený palec

Vzniká v dôsledku ochabnutia väzivového a svalového aparátu. Vplyvom preťaženia vnútornej strany nohy, dôjde k preťaženiu palcovej strany nohy, ochabnutiu a uvoľneniu medziprstových svalov a rotácii palca. Ťah svalov a šliach potom sťahuje palec do vbočeného postavenia, mení sa os palca, tlakom obuvi vzniká otlak na koži aj zhrubnutie na kosti.

Stuhnutý palec

Stuhnutý palec je bolestivé ochorenie spôsobené artrózou základného kĺbu palca. Na vzniku týchto degeneratívnych zmien sa podieľa mnoho faktorov, hlavne nevhodná obuv a trvalého pracovného preťaženia.

Príčiny a symptómy

Hlavnou príčinou krivých prstov je nevhodná obuv. Obuv, ktorá má vysoký podpätok, tuhé podrážky a zužujúcu sa špičku, môže prsty skrútiť do neobvyklých uhlov a podporiť nepomer svalov, alebo šliach v dolných končatinách. V niektorých prípadoch sú spojené so zranením nôh v minulosti. Aj genetika hrá v tomto zdravotnom probléme rolu.

Najčastejšími symptómami sú:

  • Bolesť palca s, alebo bez obuvi
  • Sťahovanie kože medzi prstami, alebo kdekoľvek v okolí
  • Strata citu v prste
  • Zápal a začervenanie
  • Trvalé skrátenie prsta
  • Otvorené vredy

Liečba

Mali by ste navštíviť podiatra, alebo ortopéda, odporúčanie k nim vám napíše Váš obvodný doktor.

Pokiaľ sa chcete snažiť doma, mám pre Vás pár jednoduchých tipov:

  • Choďte bosá vždy, keď to pôjde
  • Obujte si zdravotnú obuv, keď práve nechodíte bosá
  • Dornova metóda
  • Tejpin
  • Gélové chrániče (vyrábajú sa na každý prst zvlášť)
  • Gélové medziprstia korektory (na halluxy)
  • Elastické návleky na prsty
  • Separátory prstov
  • Skúste cviky, ktoré sú pre krivé prsty navrhnuté (v budúcnosti pre vás plánujú článok v ktorom budú ukážky cvikov)