Späť

Liečivé bylinky

Viete, ktoré bylinky sú vhodné na zníženie tlaku alebo na spanie?

Liečivé bylinky

Liečivé bylinky majú na ľudské telo veľa blahodárnych účinkov. Dokážu zmierniť bolesť, zlepšovať psychický aj fyzický stav človeka a zároveň nezaťažujú organizmus tak, ako chemické lieky a prášky. Okrem toho sa bylinky môžu uplatniť aj v kuchyni, ako korenie, ktoré dodá špecifickú chuť Vašim pokrmom.

Bylinky pre všetkých

Bylinky do svojho života môže zaradiť úplne každý. Či už na bylinné čaje alebo ako korenie. Mnoho z nich si tiež môžete sami vypestovať doma. Pretože nie sú náročné, k pestovaniu vám postačí kuchynské okno a kvetináč. Jednou z najznámejších byliniek je bazalka. Skvelo chutí v kombinácií s rajčinami alebo mozzarellou a hodí sa napríklad aj na domácu pizzu. Rovnako tak oregano, ktoré obsahuje niekoľko vitamínov a využijete ho v talianskej kuchyni. V domácnosti, ale aj na záhradke si môžete vypestovať mätu. Pri prechladnutí z nej urobíte príjemný čaj, ktorý uvoľní upchatý nos a zmierni škrabanie v krku. V lete ju môžete využiť na osviežujúce alkoholické aj nealkoholické nápoje.

Bylinky na zníženie tlaku

Zvýšený tlak môže byť desivou diagnózou pre mnoho ľudí. Je možné ho znížiť aj prírodnou cestou. K tomu môžete využiť napríklad zázvor. Ten podľa výzkumu uvolňuje svaly v okolí ciev a tým zlepšuje krvný obeh. Zo zázvoru si môžete uvariť napríklad čaj, ktorý sa hodí aj pri nepríjemnom prechladnutí. Čaj si môžete uvariť aj z bylinky, ktorá sa využíva napríklad v čínskej tradičnej medicíne. Výťažky hlohu obyčajného napomáhajú zníženiu nielen cholesterolu, ale aj krvného tlaku. Pokiaľ sa vám nechce nič kupovať, môžete využiť klasiku, ktorú má každý doma - cesnak. Jeden strúžik každý deň zvýší obsah oxidu dusnatého v tele, ktorý zlepšuje voľný prietok krvi cievami.

Bylinky na spanie

Často se bylinky využívajú na zlepšenie spánku. K tomu existuje celá sada známych byliniek. Medzi najznámejšie patrí medovka a ľubovník. Obidve pomáhajú pri liečbe nespavosti a okrom toho sú aj skvelými pomocníkmi proti úzkostiam a depresiám. Veľa ľudí používa levanduľu na lepší spánok. Môžete si kúpiť vankúšik naplnený sušenými kvetmi alebo si dať aromatický levanduľový kúpeľ pred spaním.