Späť

Pestrec

Máte problémy s pečeňou, žlčníkom či slezinou?

Pestrec

Máte problémy s pečeňou, žlčníkom či slezinou? Trápi Vás nízký tlak a migrény? Alebo chcete pri liečbe depresie vyzkúšať prírodnú cestu? Na všetky zmienené problémy Vám môže pomôcť bylinka podobná bodliaku s názvom pestrec.

Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky je jednoročná či dvojročná bylina s dlhoročnou tradíciou v liečiteľstve, ktorá poslednú dobu zažíva ďalší boom. Pochádza zo Stredomoria, mimo neho sa prirodzene vyskytuje v niektorých oblastiach Ázie. U nás v prírode pestrec nenájdete a pokiaľ sa ho rozhodnete vypestovať sami, čaká vás náročná práca s neistým výsledkom.

V staroveku sa pestrec využíval ako liek na uštknutie hadom, neskôr tiež na problémy s pečeňou, brušnou dutinou či krvným tlakom.

Pestrec účinky

Pestrec má antioxidačné účinky (obsahuje látky, ktoré chránia naše bunky pred škodlivým vplyvom okolia a posilňujú našu imunitu). Najvýznamnejšie účinkuje na pečeňové ťažkosti, ako je vznik žlčových kameňov či cirhóza. Dlohodobé užívanie pestreca napomáha regenerácií pečeňe, ktorú zaťažuje nezdravý životný štýl značnej časti dnešnej spoločnosti.

Pestrec podporuje regeneráciu ciev a kŕčových žíl. Okrem toho dokáže pomôcť pri problémoch so žlčníkom alebo slezinou. Veľa ľudí ho odporúča na nízky tlak a silné migrény.

Účinky pestreca sa prejavujú aj na psychike – v niektorých prípadoch býva využívaný pri liečbe depresie.

Pestrec nežiadúce účinky 

Pokiaľ sa budete držať doporučeného dávkovania, nemali by ste mať s pestrecom žiadne problémy. Napriek tomu sa neodporúča užívať ho v tehotenstve a následne pri kojení. U niektorých jedincov môže vyvolávať alergickú reakciu, minimálne sa vyskytujú bolesti žalúdka a hnačky.

Kedy pestrec nebrať?

Pestrec je zmes niekoľkých nenasýtených mastných kyselín. Kvôli vysokému obsahu oleja môže ľahko žluknúť – pokiaľ sa vám to stane, neužívajte ho, väčšina pozitívnych účinkov sa z neho dávno vytratila.